Stefan Eriksson

vildsvinsjägareVälkommen till min vardag…

Säsongen är i full gång hos en skyddsjägare, lika så hundjakten närmar sig med stormsteg. Nätterna är långa och sovtimmarna är få, skyddsjakt på sädesfält ställer otroligt höga krav på jägaren själv och inte minst dess utrustning.

Vid alla nattliga eftersök och smygjakter på sädesfält använder jag LEDX Cobra ll. En otroligt väl presterande pannlampa som uppfyller de extremt höga krav som nattens väktare ställer. Fördelen med LEDX är, förutom dess starka ljusstyrka och extremt lätta vikt, kombinationen med ljusbilder. Jag har både en lång och bred ljusbild, vilket i min verksamhet är ett stort plus!

Den breda men ändå väldigt skarpa ljusbilden gör att blod syns väldigt lätt. En skottplatsundersökning blir betydligt enklare.

Klockan var 03.32, mobiltelefonen ringer, jag blir utkallad på eftersök. Grannmarken till vår mark har skjutit på en större gris men den hade sprungit in på vår mark. Personen i fråga hade ingen hund, och efterfrågade min hjälp..

Väl på plats återberättar mannen sin historia om var och hur han skjutit grisen, han tyckte ändå att skottet kändes bra och blev lite förvånad att vildsvinet sprungit iväg. Går tillbaka till bilen, sätter på mig min LEDX pannlampa, sätter på pejlhalsbandet på hunden, laddar bössan och beger mig ner till skottplatsen.

Där hittar jag rikligt med blod, spårar med hunden ca 40 m innan jag bestämmer mig för att släppa: hunden rusar iväg, 130m längre bort börjar han skälla och jag hör ett grovt dovt skall ekar ut i den tysta skogen.

Detta är ett tecken på att hunden döskäller, annars reagerar min hund mycket ljusare i skallet samt mer hetsigt. Vi börjar närma oss platsen där min hund står och skäller, en tät granplantering. Tydliga tecken på blod hela vägen fram till vildsvinet och tillslut på plats, väldigt långt inne, ligger det en galt på 147kg.

En fin trofé till skytten, som även visade sig vara hans första gris. Ett bra avslut med bra arbete av hunden. Utan min LEDX hade vi inte heller hittat skyttens borttappade telefon som inte hade något batteri kvar!