Vår historia

Från konservburk till marknadsledande

SEPTEMBER 2009

Regnet vräker ner och vinden sliter i klubbtälten på det lilla målområdet där OK Mark arrangerar Västergötlands Natt DM i orientering. Nere vid skogsbrynet står tre ungdomar med varsin pannlampa och lyser omväxlande ut i skogen med sina lampor. Två av dessa lampor är det bästa man kan köpa för pengar 2009 – Lupine Betty och Mila Nova. Den tredje lampan liknar mest en konservburk med ett plastglas och har färdigställts just någon timma för tävlingen.

Det är Anders Johanssons son Martin som håller i ”konservburken”. Efter några minuter är de färdiga med testet och Martin kommer springande i sina regnkläder till vårt klubbtält för att skyla sig från ovädret. Han springer direkt fram till mig och säger – pappa, pappa, min lyser bättre än de andras.

Lite extra pirriga springer vi till start, Martin med Ur-Cobran på huvudet, jag med Martins Halogenlampa. Hur skulle detta gå, skulle den fungera hela loppet, trots att regnet öste ner?

Efter målgång får jag direkt rapport om att lampan varit jättebra och har fungerat hela vägen men att den blinkat några gånger. Vid närmare granskning ser jag att det skvalpar vatten inne i lamphuset, vilket troligen förklarar blinkandet. Nåväl, ett mycket bra test under mycket tuffa förhållanden.
– Anders Johansson, grundare av LEDX Lights

NOVEMBER 2009

O-event i Borås, SM-sport med Stefan Millegård i spetsen är på plats med sportförsäljningen. Anders går fram till honom och presenterar sig och ställer en fråga.
– Om det finns en lampa som kostar 5 000:- och presterar bättre än det som finns på marknaden idag, går det att sälja den då?
Stefan som har sinne för affärer och dessutom är Smålänning funderar en minut och säger:
– Ja, men det måste likna någonting också.
Anders tog det som en utmaning och bad om att få återkomma. Utvecklingsarbetet tog fart och kontakter togs med tänkbara leverantörer.

Ur-Cobra

VÅREN 2010

Fem dagar före Vasaloppet besöker Andres Stefan Millegård igen. Hans son Joakim är också med och de sitter hemma i deras kök i Öjersjö. Anders visar upp den första nästan produktionsklara prototypen och blir sittande länge och pratar om projektet innan Joakim slutligen säger:
– Nu måste vi ut och testa hur mycket det lyser!

Det visar sig att Andres har glömt de mindre batterierna som är funktions testade innan han åkte dit. Endast det större batteriet var med, det som han tagit med för att visa storleken på. När vi kommer ut och ska tända, då fungerar inte lampan… Antiklimax.
Nedstämd gick Anders tillsammans med Stefan och Joakim in i köket igen och här trodde han nog att det hela var kört. Men till sin förvåning säger Stefan, ”vi tar in lampan i sortimentet”, detta trots att den inte lyste. Det stora batteriet visade sig senare ha ett tillverkningsfel.

Två veckor senare är Anders tillbaka med en lampa som fungerar och ett par veckor före 10-mila finns de första 15 Cobra lamporna ute till försäljning. Några av dessa hamnade på riktigt bra huvuden såsom Patrik Martner IFK Göteborg, Albin Ridefeldt OK Linné och Filip Dahlgren från IFK Lidingö.

Cobra, som gav ca 2100 lumen, hade sex stycken dioder på star-kort som limmades fast på ett bakstycke i aluminium samt tre olika typer av linser för både lång och bred ljusbild.

Cobra generation 1

HÖSTEN 2010

SM-sport har fått ensamrätt på försäljning av LEDX Lights fram till årsskiftet och allt som Anders tillverkar går åt. Tillverkning sker i hans tidigare fotoateljé i bottenvåningen i bostadshuset. Den består i huvudsak av inköpta komponenter och tillverkningen är väldig hantverksmässig, bl.a görs det 28 st lödningar i en lampa och den tar 2,5 timmar att tillverka!

Snart inser Anders att detta är inte hållbart så på hösten 2010 börjar utvecklingen av Cobra II som utvecklas helt för LEDX Lights. Det tas fram en integrerad plattform för elektronik och LED på samma PCB, batterierna blir mindre och kabel och kontakt smidigare.

Cobra I för ridhjälm

Cobra I för skogsindustrin

VÅREN 2011

Cobra II finns i några prototyper som provlöps även under 10-mila. SM-sport har inte längre ensamrätt och LEDX Lights säljs nu av ca 5 återförsäljare. Under O-ringen står LEDX Lights i mässtältet och det är mycket stort intresse för den nya lampan.

HÖSTEN 2011

Cobra II börjar säljas i augusti, den har liksom föregångaren sex st Cree X-PG LEDs och tre olika typer av linser och ger 2500 lumen. Den blir veckans pryl i Ny Teknik och ”Gör natt till dag” var rubriken. Huvudställningen får en uppdatering och får mycket beröm i oberoende tester. Senare under hösten kommer också ett Backup-batteri som gör succé. LEDX Lights blir huvudsponsor av O-event, vinnarna i H/D21 klasserna får en LEDX Cobra inkl. backupbatteri och det lottas ut en Cobra bland alla som fullföljer i de övriga klasserna.

Cobra II

Första anställningen, Linnéa, jobbar en dag per veckan. Vi skriver samarbetsavtal med Jenny Rissveds och Oleksandr Kratov, ett samarbete som har fortsatt sedan dess.

Jenny Rissveds

Oleksandr Kratov

HÖSTEN 2012

Cobra IIx är till utseendet lik Cobra II men har uppgraderats till 3 000 lm. Fler vill sälja LEDX Lights lampor och det finns nu ca 10 st återförsäljare.

Cobra IIx

VÅREN 2013

I Finland har man upptäckt våra lampor och det är endurförarna som är först ut. Snart kontaktas vi av en ÅF som mer än gärna vill sälja Cobra II där. Vi får till ett avtal och Anders åker över för att uppleva Päijänneajo, (Finlands Novemberkåsa) där några av toppförarna redan kör med LEDX Lights-lampor.

Beslut tas om utveckling av en helt ny lampserie och med mål att varje lampa ska prestera bäst i sin klass. Designen utformas i samarbete med Avantic design i Bredaryd, som bl.a tagit fram påsklämman Twixit och Baby Björn haklapp. För att optimera bra balans, effektiv kylning och kompakt format, beslutas att skilja på elektroniken och LED-arna. Lite dyrare i produktion men mycket bättre egenskaper.

Det blir tre lampor med gemensam elektronik och fäste, ett modulsystem där alla delar är kompatibla med varandra. Alla batterier fungerar till alla lampor etc. Utvecklingen av lampserien tar ca 18 mån och resulterar i Cobra, Mamba och Kaa. Tre lampor som alla satte en ny standard när det gäller ljusspridning, prestanda, tillförlitlighet och komfort.

HÖSTEN 2013

Även om utvecklingen av den nya lampserien pågår för fullt kommer det en uppdatering av Cobra II. Nu med ett nytt LED-chip X-ml, Cobra IIxl blir namnet och ger nu 4500 lumen.

Cobra IIxl

VÅREN 2014

Testerna av den nya lampserien kommer gång och det är framförallt ljusbilden som vi jobbar mest med, reflektorn som lanseras i Cobra blir en fullträff och sprider ljuset otroligt fint ända ut i periferin.

Cobra 5500 prototyp

Kaa 1500

Mamba 3500

Cobra 5500

HÖSTEN 2014

I augusti levereras de första Cobra 5500, Mamba 3500 samt Kaa 1500. Siffrorna efter varje modell anger ljusstyrkan i lumen och förenklar vid uppdateringar. Huvudställningen Pro får ännu högre komfort, tack vare det nya klickfästet för lampan. Klickfästet finns också för montering på styre, hjälm eller kåpa på MC, eller för att fästa i princip överallt där man behöver ljus.

Nu strömmar återförsäljarna till. Alltfler vill sälja marknadens starkast lysande lampor.

VÅREN 2015

LEDX blir LEDX of Sweden AB och omsättningen passerar 1 Mkr.

HÖSTEN 2015

Uppdatering till Cobra 6500, Mamba 3800, och Kaa 1700. Mamba får nu också reflektor. Lansering av kabel för drivning direkt ifrån extern 12 V likströmskälla lanseras.
LEDX Lights åker till Novemberkåsan tillsammans med SM-sport och säljer lampor. Det blir ingen jättesuccé försäljningsmässigt eftersom det är inte så många som känner till LEDX Lights ännu inom enduro.

Egenutvecklad reflektor, Mamba 3800

Ny kabel för 12V drift

Men i skogen går det desto bättre. I en av de tuffaste Kåsor som genomförts stormar Martin Sundin fram genom skogen med 3 st LEDX Lights Cobra och publiken undrar vad det är som lyser upp hela skogen! Efter det är enduro och LEDX Lights starkt förknippat med varandra.

Efter flera lika timanställningar under åren börjar nu Benjamin på Mebia att jobba en dag/vecka. Detta är början på ett mycket bra samarbete mellan LEDX Lights och Mebia. Förutom att Benjamin jobbar på LEDX Lights så gör han via Mebia en rad insatser för LEDX Lights räkning – broschyrer, filmer, grafisk utformning mm.

VÅREN 2016

Omsättningen passerar 2 Mkr

HÖSTEN 2016

Succén inom enduro fortsätter. Cobra kan nu programmeras för att tändas direkt när den får ström och vi lansar ett stort Kåsapaket. Återigen besöker vi Novemberkåsan och nu är det succé försäljningsmässigt. Lamporna vi har med tar helt slut.
Benjamin jobbar nu två dagar i veckan och samarbetet med Mebia utökas.

VÅREN 2017

Omsättningen passerar 4 Mkr.

Vi skriver samarbetsavtal med orienteringsklubbarna Koovee i Finland och IFK Göteborg. Sedan dess har dessa klubbar i princip prenumererat på segrarna i 10-mila och Jukola. LEDX Lights letar tillsammmans med Mebia efter nya lokaler då vi har växt ur min källare, där produktionen varit förlagd.

Vinst för IFK Göteborg

HÖSTEN 2017

LEDX Lights flyttar in i nya lokaler dörr i dörr med Mebia.
Första tillsvidareanställning Jenny börjar och hon får ett huvudansvar för produktionen. Håkan tar över efter Benjamin och jobbar två dagar i veckan under säsong.

Uppdatering av Mamba till 4000 lumen och Kaa 2000 lumen, samt ny mjukvara med fler programmerbara effektlägen. Lansering av dubbel MC-kabel mm för enduro åkarna.
Beslut tas att ny hemsida med egen webbshop skall utvecklas. Projekt blir omfattande och drar ut på tiden.

Vi skriver samarbetsavtal med Albin Elowson som direkt levererar och vinner Novemberkåsan överlägset med tre st Cobra.

VÅREN 2018

Omsättningen når nästan 5 Mkr
Yrkessidan växer mycket och Ahlsell är nu vår största återförsäljare.

HÖSTEN 2018

Lansering av hjälmbåge och tre nya kablar för enduro med ny vurpkontakt XT60.

Hjälmbåge, två lampor

Ny kabel på marknaden

VÅREN 2019

Omsättningen når nästan 6 Mkr. Vi letar återigen nya större lokaler tillsammans med Mebia.

LEDX of Sweden AB får ny ägare, C2 Vertical Safety AB med huvudkontor i Uppsala. Ett Svenskt familjeföretag som idag har distributionsrätten för ca 10 varumärken i Sverige och tillför bland annat en stor säljorganisation. Detta är en utomordentlig förstärkning för LEDX Lights som stärker möjligheterna att fortsätta växa och utveckla nya produkter.

HÖSTEN 2019

Vi flyttar in i nya lokaler. Mebia finns fortfarande dörr i dörr och bidrar på ett mycket positivt sätt till LEDX Lights utveckling.
Vår nya hemsida lanseras i september – www.ledx.se.

Lite sent in på säsongen lanserar vi nya Cobra X-pand och Mamba X-pand liksom Kaa wide. Cobra och Mamba har fått ny bättre ram utan skruvar och en ny linskonfiguration med vår egenutvecklade reflektor. Kaa får en lins med något mer spridning.

Produktion Borås

VÅREN 2020

Pandemin gör stort avtryck världen över men vår försäljning påverkas inte nämnvärt. Intresset för att röra sig utomhus med bra ljus finns kvar.
Varumärket blir nu officiellt LEDX Lights mot tidigare endast LEDX. PRV godkänner varumärkesskydd för vår egenutvecklade reflektor X-pand.

Cobra 6500 X-pand

Mamba 4000 X-pand

Kaa 2000 Wide

HÖSTEN 2020

Staffan Ahltin träder in som VD för LEDX of Sweden och med hjälp av Anders Johansson tar utveckling av framtidens LEDX Lights lampor fart.

All order- och lagerhantering samt kundtjänst flyttar till Uppsala och C2 Vertical Safety vilket ger bättre fokus på ren produktion i Borås. Husqvarnas Enduro team blir ambassadörer och tar SM guld i både herr- och damklass.